Aktuální situace na trhu nemovitostí

Ceny nemovitostí nejen, že v poslední době prudce stouply, ale v dohledné době se neočekává, že by se tento trend zastavil. Jaká nemovitost je dnes nejvýhodnější?

Reality
22. 11. 2021
711 zobrazení
Aktuální situace na trhu nemovitostí

Ačkoliv laika možná překvapilo, jak strmě v poslední době stouply ceny nemovitostí, odborníci tento efekt tak trochu předpokládali. Pro ty, kdo mají v úmyslu nemovitost v blízké budoucnosti zakoupit, je tu nepříjemná zpráva, že ceny v dohledné době rozhodně klesat nebudou. Bude tomu zřejmě právě naopak. Už by neměly stoupat ale takovou rychlostí.

Co může za to, že jsou dnes byty, domy, pozemky a vůbec veškeré nemovitosti na tak vysoké cenové hladině? Především velká poptávka a nedostatečná nabídka.

A právě omezená výstavba nových bytů je jednou z příčin toho, že se ceny rozhodně směrem dolů nehnou. Lidé také chtějí nemovitosti kupovat nejen pro aktuální potřebu bydlení, ale jako rozumnou investici do budoucna.

Zastavit růst cen by tedy mohla vyšší nabídka bytů na českém trhu. Je to reálné?

Dalo by se říci, že ano. Mohl by to změnit nový stavební zákon, díky němuž se zjednoduší a urychlí povolení k výstavbám.

Jak jsou na tom pozemky

Stejná situace je v oblasti stavebních pozemků. Během několika měsíců zdražily pozemky o více než 13 % a díky tomu, že jich je nedostatek, zlevnění se také neočekává. Nákup pozemku ale přináší i svá rizika. Prodejce často uvádí, že jsou na stavebním pozemku k dispozici inženýrské sítě. Pravda je ale mnohdy jiná. Stává se, že jsou i několik desítek metrů daleko. A tím pádem se výstavba ještě více prodlouží a logicky i prodraží.

Pokud se tedy rozhodujete pro nákup pozemku pro budoucí výstavbu, rozhodně se doporučuje předchozí osobní prohlídka.

 

 

Jsou ale kupci, kteří přímo hledají pozemky bez zavedených inženýrských sítí. Nebo takové, které leží ve svahu. Jsou totiž o poznání levnější. Je pravda, že tento druh pozemku bude při stavbě problematičtější, ale pokud propočítáte veškeré náklady, pak můžete docela dobře zjistit, že se nákup nestandardního pozemku skutečně vyplatil.

Komentáře

Zatím nebyly vloženy žádné komentáře

Vložit nový komentář

Pokud chcete vložit komentář, je třeba být přihlášený. Přihlásit se
Můj mazlíček na Vánoce dostal hned několik hraček :))
Jak pečovat o svého pejska